петък, 23 март 2012 г.

Харманлийска баница

  Баницата, която пожъна успех не само вкъщи, не само в България, но и в  Ню Йорк :)) Станах световно известна с нея, а се чудя, защо още не съм дала рецептата. :)))) Правя я много често, една от любимите ,не само на мен :) По желание на Силвето(Силвана Георгиева), публикувам тази рецепта. Нейното семейство страшно харесало тази българска вкусотия и тя често я прави за тях.Надявам се да хареса и на вас.

Необходими продукти 
350-450 мл хладка вода
1 пакетче суха мая, 
2 яйца, 
1 лъжица захар,
1 лъжица сол,
2 лъжици оцет и малко олио.
Брашно колкото поеме.

От изброените продукти се омесва гладко тесто( маята се разтваря във водата , добавят се солта, захарта и оцета, след това 2-те яйца и накаря олиото)  , дели се на 6 равни топчета, които се оставят да втасат на топло за 20-30 минути. След като втасат топчетата, всяко се потапя в съд, в който има разтопено масло,маргарин и олио - към 150-200 мл  (може и повече, не го меря, слагам на око, ако свърши слагам още).Оставя се да поседи няколко минути в маслената баня и след това се разтяга до големината на тавата.Слага се сирене и малко масло и отгоре се покрива с второто топче, което е било потопено в мазнината.Двете топчета се навиват на руло, което се усуква.Същото се прави с останалите 4 топки, като накрая имаме 3 усукани плитки, които се слагат в намаслена тава и се навиват на охлюв.Оставят се за 10-20 минути да си починат и се пакет в силно загрята фурна за около 45 минути до час,като първо може да се сложи на вентилатор за 15 минути, след което се спира и се пече без него. След като се е пекло 15 минути , се полива с малко масло. Аз лично го поливам 2 пъти през 15 минути . 
P.S. Съжалявам само,че нямам снимки на самия процес на правене, но следващия път като пратя обещавам, че ще снимам.:) Всеки път става различна на вид , но на вкус е невероятна. 


Още малко ще излезе от тавата.


  

събота, 17 март 2012 г.

Лимонова шахматна торта


Има много варианти на тази класическа торта.В семейната тетрадка имаме няколко, реших да направя една, но в процеса на приготвене, доста я промених и стана коренно различна от класическия вкус. Обичам лимоните , имах един в хладилника , реших да го пласирам и така се получи тази  лимонова шахматна торта. Много лека, вкусна  и страшно свежа. Ето я и моята рецепта :

 За светлия блат : 3 яйца, 1 чаша захар, 1 чаша брашно, малко олио - слагам на око, 1/2 пакетче бакпулвер и кората на един лимон, настъргана на едро ренде 
За тъмния блат : 5 яйца, 1 и 1/2 чаша захар, другата 1/2 от бакпулвера и малко сода бикарбонат, олио - малко повече от колкото сте стложили на първия блат, сока на 1 лимон, половин пакетче какао , 2 с.л. кисело мляко, 4-5 с.л. топла вода и 2 и  1/2 чаши брашно - за да се получи кексово тесто.
Тъмния блат става двоен на светлия, разразва се на половина , като от едната част се режат квадратчетата за отгоре.
За сиропа:  700-800 мл вода, в която ври използвания за блатовете лимон, захар , на вкус, за да стане сладък сироп. За сиропа нямам точна мярка, зависи от сладостта на блатовете и крема. Пробвам го и ако трябва добавям още захар  :) 
За карамела:  1/2 чаша захар се разтопява на котлона, за да стане карамел, оставя се да изтине и се начуква на малки парченца. Обръкваме с тях и орехите. 
Крема за тортата е пожелание ! Може и пакетче пудинг, или класически ванилов или шоколадов крем. Аз ползвам 2 вида крем - шоколадов и ванилов.
Квадратчета за украса: След като сме ги изрязали , ги потапяме в сос от 2 марципана, които са разтопени в микровълнова фурна с малко масло и 5-6 лъжици прясно сварено мляко.Става нещо като течен шоколад. Понякога използвам и байкалчета, от тези правоъгълните,дето са със станиол,но не чайки :)

Всичко вече е готово и пристъпваме към сглобяване на тортата .

Избираме 2 чинии с различен диаметър . Слагаме първо голямата чиния/ но нейният диаметър трябва да е по-малък от този на тавата за печене/ върху блата и изрязнаме по нея, после слагаме малката и пак изрязваме- трябва да се получат три кръга с различен диаметър.Правим същото и с другия блат.След като сме нарязали блатовете се  редят - външен кръг от светлия блат, вътрешен от тъмния и в средата пак светъл кръг. Другият блат - обратно на първия .Имаме вече два блата и един само тъмен , от който изрязнаме квадратчета за украсата отгоре. Остатъците се нарязват на ситно или се натрушава, защото ще ги сложим към тортата, няма нищо да изхвъряме ! 

Благовете вече са готови и започваме реденето на блат и крем . 
Слагаме първия блат, който започва с тъмен кръг,  в тавичка, най-добре с падащи стени.Върху тъмната част от блага слагаме ситно нарязаните остатъци от тъмния блат. Сиропираме добре блата.Жълтото кръгче, което остава в средата, остава като дупка / нали върху черните части сме сложили нарязаните остатъци от черния блат/ Върху жълтото кръгче слагаме карамела и орехите - и вече всичко е равно. Заливаме с шоколадов крем, след това слагаме другия блат , сиропираме добре и него и отгоре белия крем. Отгоре редим квадратчетата и оставяме да се охлади.



                            Тортата е много свежа и лека- пробвайте,ще ви хареса . 


вторник, 13 март 2012 г.

Шоколадов фъч

Шоколадовия фъч е една от най, ама най - любимите ми рецепти. Става бързо,лесно, с малко продукти и е подходящ за начинаещи кулинари. Няма начин да се сбърка и да не се получи фъча :) А как ухае само като се пече .... божествано. И е толкова вкусен, гарантирам ви. Ето и  необходимите  продукти за тестото : 
1 кофичка кисело мляко
2 чаени чаши брашно
1 чаена чаша захар
4-5 лъжици какао
1 чаена лъжичка сода за хляб
1/2 чаена чаша олио
ванилия или друга есенция по ваш вскус, може и малко ром или бренди.
От гореизброените продукти  се прави  тесто ( става като за кекс), което се пече за 40-50 минути в силно загрята фурна на 180-200 градуса.
След като изтине хубаво се залива с горещ сироп
За сиропа :
2 чаени чаши вода
1 неплъна чаена чаша захар
ванилия или есенция по желание
Може да се сиропира и с компот.

След като се сиропира фъча се оставя да престои ( най - добре едно денонощие )
Може да се залее отгоре и с течен шоколад.
Да ви е сладко !

четвъртък, 8 март 2012 г.

Браунис с банани

   Днес, специално за празника, реших да Ви предложа една рецепта за БРАУНИС , която изпробвахме  още през лятото с моята приятелка Жу. Тя  е по рецепта на Галина Петкова от конкурса на GoodFood - сладко приключение - месец август. Вижте тук

 Браунис с банани 
 

Продукти: 3-4 банана, 100 г кафява захар, 2 с.л. масло, няколко капки лимонов сок

за тестото: 3 яйца, 1/2 ч.ч. какао на Dr. Oetker, 110 г брашно, 1/4 ч.л. бакпулвер Dr. Oetker, 1/4 ч.л. сол, 1 пакетче ванилена захар на Dr. Oetker, 1 с.л. инстантно кафе разтворено в малко вода, 5 с.л. меко масло, 1 и 1/2 ч.ч. кафява захар




Захарта и маслото се разтапят направо в тавичката в която ще се пече брауниса на слаб котлон. Бананите се режат на филийки дебели около 1 см. И се подреждат върху карамелизираната захар. отгоре се поръсват с няколко капки лимонов сок.


Какаото, брашното, солта и бакпулвера се смесват. В отделен съд се разбива на крем размекнатото масло със захарта, добавят се яйцата, разтвореното кафе, ванилената захар и сухите съставки. Разбърква се добре и се разпределя върху бананите.


Пече се в предварително загрята фурна на 120-30 градуса до готовност.  Пробва се дали е готов с дървена клечка .

Може да се сервира със сладолед.

Остава само да се изпече 





Жу пробва дали е готов :)

Вече готовия браунис.
 
Поднесохме го с шоколадов сладолед - просто вълшебство !
Чести 8-ми март, мили дами. Честит пазник ЖЕНИ !  Нека в живота Ви винаги има хармония, доброта, нежност и многооо красота !