петък, 27 април 2012 г.

Мариновани пилешки крилца на фурна

0.500  кг пилешки крилца
1 лимон - използва се кората и сока от него
1 глава чесън
2 с.л мед
топено сирене
 масло, зехтин , черен пипер, лют червен пипер, водка или ракия, сол.Може да се сложи и малко соев сос.
Марината - лимона се настъргва на ситно ренде, изцежда се и към тях се добавят 6-7 с.л водка (може и ракия), разтопения мед, зехтин,  черен пипер, щипка лют червен пипер и счуканата глава чесън със сол.
Крилцата се поставят в купа и се заливат с марината. Оставят се в хладилник за 5-6 часа.От време на време се обращат и разбъркват, за да може всяко крилце да поеме равномерно от маринатата.
Преди да се сложат да се пекат се намазват с масло и топено сирене, като се изсипва и маринатата и малко вода. Пече се до златисто.


Да ви е сладко !

понеделник, 16 април 2012 г.

Печено великденско агне в пещ

Необходими продукти:
1 цяло агне - 12-14 кг чисто тегло 
агнешките дреболийки 
1.5 кг ориз
пресен, зелен лук 
пресен и сух джодан 
сол, черен пипер , олио и масло.



Агнето чака да бъде напълнено 
 Преди да се напълни агнето се осолява отвътре добре.

Ето я и плънката за агнето 
Плънката е обикновена - задушаваме лука с малко олио, слагаме агнешките дреболийки да се запържат в мазнината и добавяме ориза , подправките са по желание - черен пипер , сол, може да се добавят гъби , стафиди , бекон .Преди да се махне от огъня се слага 1 бучка масло. Ориза  трябва да е почти суров, защото се готви в процеса на печене на агнето. Плънката трябва да е охладена, преди с нея да се напълни агнето. Направете я 1-2 часа по-рано.
Самото пълнене на агнето 

 След като сме го напълнини и зашили , отгоре се поръсва  със сол, намазва се с олио и се поръсва с червен пипер.
 След като е вече готово се поркира с було.
Пеща, в която ще се пече агнето 
 Преди да се сложи в пеща,в тавата  се добавя 3 литра вода.
Агнето се слага в пеща, след което тя се запечатва и се пече цяла нощ 


На слеващия ден ..... ето го и първото агне, което излиза от пеща 
Добавете надпис


Ето и вече изпеченото агне 

Остава само да бъде изядено :) 

събота, 14 април 2012 г.

Великденски курабийки

Необходими продукти:
4 яйца 
4 с.л кисело мляко 
2 чаши захар 
1 чаша разтопена мас 
2 бр.амонячна сода 
кората на 1 лимон  
брашно колкото поеме , да стане средно меко тесто.
Захарта и киселото мляко се разбиват , до стопяване на захарта.Добавят се яйцате и всичко се разбърква много добре. Амонячната сода и лимоновата кора се объркват с брашно, след което към тях се прибавя разтопената мас и чак след това сместа от яйцата, киселото мляко и захарта.
Омесва се добре и се оставя за малко да си почине. 
Курабийките може да са от формички за сладки или да се направят с машинка.








сряда, 11 април 2012 г.

Великденски курабийки "Анка"

Великден вече потропва на вратата и аз бързам да дам рецепта за курабийките, които току що направихме с майка ми.

Необходими продукти :
6 яйца
1.500 кг брашно
към 850 гр захар (но по- малко от 1 кг)
кората на 1 лимон - настъргана
2 бебешки бурканчета мазнина ( може и мас)
5 с.л кисело мляко
5 бр. амонячна сода
5 бр. ванилия
 Забележка :
Амонячната сода се слага в киселото мляко да кипне и тогава се меси.
Тестото трябва да бъде средно меко, но не много твърдо.

Обикновено тази рецепта я правим с машинка  от едно време, но не пречи тестото да се разточи и да се направят с формики, като отгоре се мажат с разбито яйце и се поръсват със захар.





петък, 6 април 2012 г.

Кекс с череши

Необходими продукти: 
4 яйца
1 ч.ч захар
1 ч.ч сладко от череши (може и от вишни,  да бъде  по-течно)
2 и  1/2 ч.ч брашно
1/2 ч.ч. вода
6-7 л. олио
1 бакпулвер
нарязани на по-едро орехи

Всичко се разбива много добре и се изсипва в кексова форма, орехите се слагат отгоре и се пече.( може въобще да не се слагам захар, а вместо него повече сладко) .
 По средата на печенето се слагат и черешите, най-добре от сладкото или от компот.
Пече се около 40-45 мин. на 200 градуса.
След като е готов може да се намеже със сладкото или да се поръси с пудра захар.