събота, 25 август 2012 г.

Кексчета с мед, ябълка и канела

Мед и масло, ябълки и канела ... звучи страхотно нали ?
И както всеки знае  -невероятна комбинация.
Макар навън да е 40 градусова жега, аромата на канела,който  се разнасяше днес в кухнята ми напомни за Коледа, за зима и сняг :))

Та.. днес реших да направя шоколадови мъфини, да ама не се получи :)
Разбих 2 яйца и отварям шкафа... , нямам достатъчно  захар. Ами сега ... пред мен е буркана с меда. Реших, ще правя кексчета, дори и да няма захар, и сложих 2 пълни с.л. мед. Разбърках всичко. Добре, но идеята шоколад и мед нещо не ми допадна, затова промених решението - ще правя кейк Анжу :) макар, че в него няма мед ми се стори, че ще се получи добре.
Тъй като крушите за кейка се накиват в алкохол сложих към яйцата и меда и малко уиски и се за запътих към градината да набера крушите.
Обаче ... минах покрай ябълките и откъснах 2 и си помислих, че те ще вървят чудесно с меда . Отпадна веднага и кейк Анжу :)
Настъргах двете ябълки и ги добавих към сместа. Сложих и  100-тина грама масло.Разбърках всичко и добавих брашно и малко сода. Накрая сложих и канела.
Напълних тавичката за мъфини и отгоре върху тях сложих  малка бучка масло.
След като се изпекоха ги намах с мед.
Крайния резултат беше страхотен.
И ей така-  от нищо - нещо, и при това стана много вкусно.
Препоръчвам ги горещо за студен зимен събоден следобед с чаша ароматен билков чай!

P.S. Няма да давам точна рецепта за тези кексчета, защото не ползвах такава. Всичко, което сложих беше на око, е освен 2-те яйца :)  








четвъртък, 23 август 2012 г.

Лимонов кекс

В рецептата по-долу няма нищо сложно или трудно, но това е най-хубавия и ароматен кекс, който приготвям.

Необходими продукти: 
4 яйца
1 и  1/2 ч.ч захар
100 гр масло
1 бакпулвер
2 ч.ч брашно, но може и малко повече
1 чашка стафиди.
1 с.л кисело мляко
кората и сока от 1голям лимон.

Начин на приготвяне:
Разбъркваме маслото, което трябва да е меко, със захарта. След това добавяме лимоновия сок и кората от лимон и добавяме яйцата. След като всичко се разбърка много добре добавяме и едната лъжица кисело мляко.Накрая сухите съставки - пресятотот брашно и бакпулвера. Тестото да стане малко по-гъсто от обикновеното кексвото тесто, за да не потънат стафидите.
Накрая се слагат и те. Аз обикновено 1 час преди да започна да правя кекса, слагам стафидите в уиски да се накиснат добре и да поемат от него.
След като е готов кекса се намазва обилно с масло. Отгоре се поръсва с пудра захар.
Един съвет - изчакайте кекса да се охлади преди да го нарежете и поднесега. Най-добре няколко часа , ако успеете толкова дълго да изчакате :)
(Лично вкъщи се реже още топъл и свършва преди да е изтинал)

Кекстето отдолу - добре се е изпекло
Намазано е вече с масло 
Готово за хапване .След минути вече го нямаше



вторник, 14 август 2012 г.

Гръцка баница или торта "Мързелив Наполеон"

След дългооо отсъствие се завръщам на линия и веднага давам рецептата за сладкиша, който правих най-много това лято :) - гръцка баница или като често го срещам в интернет пространството мързелив Наполео.Лесно сладкишче, бързо и вкусно. Ето и необходимите продукти: 
1 пакет точени кори
1.200 прясно мляко
4 яйца
5 лъжици брашно
2 ч.ч зарах, но може и малко повече
кората от 1 лимон и малко сок от него
нарязани на ситно орехи и шоколад
масло.
Корите се натрушват на малки парченца и се пекат с малко масло, като се разбъркват отвреме на време , за да може да се изпекат равномерно.
През това време правим крема - обикновения млечен крем.
Слагаме млякото на котлона  и към него добавяме разбитете яйца, захар и брашно. Изчакваме да заври и да се сгъсти, докато стане хубав гладък крем. След като се извади се слага 50-60 грама масло,като се разбърква добре за да се разтопи маслото и да се поеме от крема.След това  настърганата лимонова кора и малко сок от самия лимон.
Започва реденето на баницата-торта.
Има два начина
Първи начин : 
Покриваме дъното на дълбока купа с фолио и сламе малко от печените кори,нарязаните на ситно орехи и шоколад,  покриваме ги с крем, после пак кори, орехи и крем  и така докато свършат корите и крема. Оставяме в хладилника 1 нощ , за да поемат корите от крема. При поднасяне баницата се обръща в пододяща чиния . Може да се залее с разтопен шоколад. Аз лично съм пробвала и със сладко от череши, също става добра заливка.
Втори начин:
В дълбок съд объркваме заедно крема ,орехите и корите.Може и направо в тавичка. Тук не слагам шоколад, защото когато крема е горещ шоколада се разтапя и не може да се усети после. Разбъркваме хубаво, за да сме сигурни, че корите ще поемат от крема и заглаждаме отгоре добре.Ако сме го разбърквали в купа го прехвърляме в тавичка .Също оставяме да  престои няколко часа в хладилник. Отгоре се поръсва със смляни орехи.
Вече изпечените кори 

Започва реденето на тортата


Първия "блат" :)



Заливаме корите с крема 
Втория пласт 



Отгоре заравняваме добре и завиваме пак с фолио
Наколко часа преди поднасяне покривам най.горната част със разтопен шоколад
Объръщаме тортата 

Заливаме цялата торта и отгоре със разтопен млечен шоколад
Вариант със сладко от вишни и череши и парченца шоколад