събота, 12 януари 2013 г.

Печени картофки ала Джейми Оливър

Преди два дни попаднах на тази рецепта за печени картофки в нета  и веднага бързам да я споделя с вас, защото страшноооо много ми хареса. Рецептата е много лесна и вкусна.
Скоро не бях яла добри печени картофи и тези ме впечатлиха. Усещайки още вкуса и аромата на картофите (сега ставам от масата , опустошила една порция от тях) давам рецептата .
Искам само да уточня, че всичко го правя на око и в зависимост за колко хора готвя.

Около 2 кг едри и средни картофи се обелват, нарязват се на половина и се слагат в подсолена вода да заврят само за 10 минути . Изваждат се , оцеждат се добре и се слагат в тавичка, която е предварително намаслена  с олио и малко масло, като се слага сол и черен пипер. Важно е да отбележа, че картофите трябва да са само един ред!!! Пекат се в загрята на 200 градуса фурна за половин час. През това време си правя заливката - 3-4 скилидки чесън се счукват добре, объркват се с малко олио и  подправки пожелание . (Аз сложих по-много малко  риган, майорана, индийско орехче,къри и  черен пипер.)
След като картофите са се пекли 30 минути се изваждат от фурната и се намачкват леко с ръчен пасатор или лъжица.Заливат се с приготваната смес и се поръсват с малко червен пипер. Връщат се обратно във фурната за още 30 -40 минути, докато станат златисти.
Поднасят се топли .





Аз приготвих и лек млечно-чеснов сос за поднасяне.
1 кофичка кисело мляко се разбива добре с 3-4 скилидки счукан чесън, сол,черен пипер на вкус и натрошено сирене.  Към соса може да са добави и малко копър.
Ами .. ДОБЪР АПЕТИТ!