понеделник, 8 април 2013 г.

Сметанова торта със сушени плодове

Тази вечер  реших да направя нещо сладичко , а  имах и една сметана , която трябваше в най-скоро време да пласирам.Пък и доста сушени плодове имам под ръка и така се роди идеята за тази торта. Много бързо стана, точно за ....  има няма 1 час. :) Стана много хубава,жалко че не я оставих да отлежи повече време ... :)
Ето и необходимите продукти:
5 яйца
1 ч.ч.захар
2 ч.ч. брашно
1 бакпулвер
500 мл течна славкарска сметана
пудра захар на вкус
300 гр сушени пловоде по избор
алкохол по желание
Начин на приготвяне :
(Преди да започа приготвянето на блата накиснах сушените плодове в уиски . Сложих следните сушени плодове - банани, сини сливи, ананас, кайсия и пъпеш. )
Яйцата се разбиват със захарта до побеляване и към тях се прибавя пресятото брашно и бакпулвера. Блага се слага в силно загрята фурна на 180 градуса. След  5 минутно печене добавих към блата и сушените плодове, които леко ги изцедих от алкохола. Те, обаче,  бяха попили доста от него  :) Останалия алкохол разредих с малко компот за да мога по-късно да сиропирам леко блатовете.
Блата се пече за 30-35 минути, но все пак зависи от самата фурна.
Докато чаках блата да поизтине за да го нарежа ,си приготвих сметаната .
След като всичко ми бе готово сглобих тортата.
Ами това е - лесна ,бърза и вкусна торта.














вторник, 2 април 2013 г.

Торта " Червено кадифе"

Необходими продукти за блата: 
250 гр брашно
1 бакпулвер
1/2 ч.л. сол , 2 с.л. какао , 
113 гр масло , на стайна температура,
 300 гр захар , 2 големи яйца, ванилия, 
240 гр прясно мляко,
2 ч.л. червена боя ,
1 ч.л оцет и 1 ч.л сода 
Продукти за крема : 
1 кутийка Маскарпоне от 0,500 кг ,
 350 гр пудра захар или на вкус  
400 мл сладкарска сметана .
Аз добавям и една есенция ром или малко уиски. 

1.Започваме първо с пресяването на брашнот с бакпулвера и солта. 
2.Разбъркваме маслото с миксер, след това добавяме захарта и бъркаме 2-3 минути на средна скорост. 
3.След това добавяме едно по едно яйцата и ванилията
След като всичко се разбърка много добре добавяме по малко брашно , след като се разбърка , добавяме малко прясно мляко, в което преди това е разтворена боята. Разбъркваме и после пак добавяме брашно, пак бъркам, пак добавяме мляко и така на 3 пъти. Всичко се бърка на бавна скорост . 
След като всичко е разбъркано добре към содата се слага оцета и се прибавя бързо в тестото . Бърка се за много кратко време и веднага се прехвърля в съда за печене ! Слага се да се пече за около 40 минути . 
След като се изпече блата се реже на 3 или 4 ( или на колкото успеете за го нарежете ). 
Ако тортата се подготвя 1-2 дни преди да се хапва може и да не се сиропира, но ако смятате, че няма да устоите и един  ден , е добре да се сиропира :) 
* Една много важна особеност , при тази торта е, че в прясното мляко се добавя малко лимонов сок или оцет , като се оставя 15-20 минути  и тогава се прибавя към другите продукти!  
Ами това е ! Направете я, ще останете много доволни . 
Bon appétit


Добавете надпис
ОЩЕ ЕДНА ТОРТА ЧЕРВЕНО КАДИФЕ, ЗА ОЩЕ ЕДНА СТРАХОТНА ПРИЯТЕЛКА - ЧРД ТАНЯ :)

РАЗРЕЗ ОТ ТОРТАТА ЗА ТАНЯ :)