неделя, 30 юни 2013 г.

Теменужена торта " Дъга"

Много обичам теменужки! :) Напомят ми за детството :) И кой ли не ги обича, толкова нежни и приятни на вкус.
Та трябваше да направя торта за рождения  ден на една малка принцеса и просто не можех да реша каква да бъде вкуса на тортата. Исках да е хем нежна и лека, хем да бъде с дъх на детство :)
И така ми дойде идеята да смеля теменужки и да ги прибавя към крема. С разпотери във вода теменужки пък сиропирах блатовете.И се получи много, ама много добра торта :) Не че искам да се хваля, но я правя вече доста пъти и винаги се харесва и от малки и големи :) Ето и необходимите продукти:
За блата :
 6 яйца
1 и 1/2 чаша захар
1 и 1/2 чаша брашно
2 бр. бакпулвер
1 щипка сол
За крема 
3 пакетчета крема сирене
500 мл течна сметана
300 гр пудра захар
1 пакетче бонбони "Теменужки"
За сиропиране на блатовете
200 мл вода
100 гр захар и 1/2 пакетче теменужки
и 1-2 банана , които се слагат между блатовете.
Начин на приготвяне :
Разбиване яйцата със захарта до побеляване , добавяме предварително пресятите брашно, бакпулвер и сол. Разделяме сместа на три равни части, като всяка оцветяваме в различен цвят. Аз ги оцветих в зелено, кафяво и оранж . Изпичаме блатовете в загрята на 180 градуса фурна за 20-25 минути. Оставяме благовете да се охладят и през това време приготвяме крема.
Разбивам добре кремата сирене с пудрата захар и смлянети "Теменужки" в робот , или с миксер. Разбивам и течната сметана и постепенно я добавям към кремата сирене . След като се смесят добре , разделям и крема на три равни части. Оцветявам в различни цветове всяка част - червено, синьо и жълто.
След като и цветните кремчета са готови започвам да сглобявам тортата . Първо слагам кафявия блат , сиропирам го леко с четка , слагам синьото кремче, после зеления блат , сиропирам го и след него жълтия крем . След като сложа жълтия крем редя бананите и продължавам с оражневия блат и накрая завършвам с червения крем . Така, след като се разреже тортата се получава дъгата :)
P.S. Ако правя тортата за възрастни хора , вместо вода и теменужки , сиропирам с уиски .
Получава се много добре :)
Ето как изглежда крема. 

Добавете надпис


Тортата , преди да бъде украсена

Ето и една украсена торта, за една пораснала дама.  

Тората в разрез . 
Още една теменужена торта , но с друга украса. :)





Пухкави рогчета

Ето ме отново на линия след дълго отсъствие. Поради технически причини нямах възможност да публикувам в блога, но сега вече всичо е ОК и бързам да споделя с вас тази рецепта - за рогчета със сиренце, сусам и маково семе.Кръстих ги пухкави, защото стават точно такива - пухкави, меки  и много вкусни. Също така се много подходящи за пътувания, защото са трайни и при правилно съхранение могат да търпят до 1 седмица  ( лично изпробвано от мен при последното ми пътуване  :) ) . Но стига приказки, ето и самата рецепта : 

1 кг -1,200 брашно
1 пакетче суха мая
250 гр хладка вода
1 с.л. сол
2 ципки  захар
малко оцет
3 яйца за тестото + 1 за плънката и намазване
150 мл олио
100 мл разпотено масло
150-200  мл мас
300 гр сирене
сусам и маково семе.

Начин на приготвяне :
Маята се разтваря във водата , слагат се  солта, захарта, 2-3 капки оцет и 2 лъжички брашно. Оставя се за 15-20 минути да шупне. След това към маята се прибавят разбитите 3 яйца , всичко се разбива много добре и тогава   се прибавя мазнината .  Аз първо слагам олиото  и разтопената мас .Добавям малко брашно и разбърквам и накрая добавям маслото и започвам тогава да го меся с ръце .  Искам да отбележа, че не е необходимо да се слагам и от трите вида мазнина, но маста е задъжителна, от нея стават пухкави и меки.Може маслото да се пропусне ,като се увеличи олиото и маста.След като се измеси средно меко тесто се оставя за 30 минути да си почине. ( брашното може да е и малко повече към 1,500 кг , колкото поема тестото ) 
През това време може да си приготвите плънката от сирене, сусам и 1 белтък, като жълтъка се оставя за намазване на рогчетата.Понякога в плънката слагам шарена сол.
След като тестото си е починало 30 минути се измесва още един път и се разточва на правоъгълник, който се разрязва на малки правоъгълничета . Плънката се слага на дългата страна и се завиват рогчетата. Намазват се с жълтъка, който е разбит с малко вода и се поръсват с маково семе.
Готовите рогчета се оставям да си починат 40 минути и тогава се пекат в загрята фурна на 220 градуса до готовност .