неделя, 25 август 2013 г.

Кекс "Зебра"

Необходими продукти:

4 яйца
1 и 1/2 ч.чаша захар
2 ч.чаши брашно
16 с.л топла вода
1/3 ч.ч олио
1 бакпулвер
1 есенция ром
30 гр какао
40 -50 гр масло за намазване
шоколадова глазура
Начин на приготвяне: 
Разбиваме яйцата със захарта до побеляване с миксер  ( трябва да са разбити многооо добре) .
Добавяме топлата вода и разбиваме още 2-3 минути. Добавяме брашното и бакпулвера, които са предварително пресяти.Най-добре е сухите съставки да се добавят на 2 или 3 пъти. Накрая се добавя олиото и есенцията ром.
Готовата смес се разделя на две равни части и към едната се прибавя какаото.Какотова смес става малко по-гъста, но това не е проблем.
Започваме направата на "зебрата" като в добре намаслена тава ( не във форма за кекс !) изсипваме точно в средата  една  или 2 лъжици от какаовата смес.След това в центъра на какаовата смес се слага 1-2 лъжица от бялата смес. После пак в центъра на бялата се слага от какаовата и така докато свършат двете смеси. Ако искате да стане по-бързо и не ви се занимава , може да слагате по 3 или 4 лъжици от едната и след това толкова от другата смес. Шарките ще станат на по-голямо разстояние.
Кекса се пече в предварително загрята фурна на 180 г с вентилатор за 25-30 минути.
След като се извади от фурната и от тавата, се намазва обилно с масло. Накрая се залива с шоколадова глазура и се оставя да изстине.










сряда, 21 август 2013 г.

Крамбъл с круши

Есента идва ...
С нея и един от любимите ми плодове - крушите :) От  няколко дни се каня да направя нещо с тях и ето .. днес им дойде реда и бързам да публикувам рецептата за този крамбъл и снимки. Адски лесен и в същото време невероятно вкусен.  



Ето и необходимите продукти:
7 големи зрели круши
няколко сушени сливи и смокини
джинджифил
100 мл уиски
120 гр масло
около 300 гр захар
1 и 1/2 ч.ч. брашно
малко канела


Начин на приготвяне: 
1. Включваме фурната да се загрее на 180 С , като през това време  се обелват  и почистват крушите.Нарязват се на малки парченца и се слагат в тавата. Нарязват се  и сушените смокини и сливи, и джинджифила,  и се смесват с крушите. Всичко се залива с уиски и се поръсва с 3-4 лъжици захар ( може и мед) . Слага се да се пече  във фурната за 10-15 минути.
Круши, джинджър и сушени плодове , заляти с уиски 


2. Започваме направата на  трохите (името на десерта  крамбъл  идва от англ.crumb - троха ).
Маслените трохи

Маслото трябва да е задъжлително студено ! Нарязваме го на парченца и го смесваме в купа , в която сме пресели брашното , добавили сме захарта  и канелата.Размачква се с ръце, за да се смесят всички съставки добре и да се получат хубави маслени трохи. 

3.След като сме направили тестото и крушите са се пекли 15 мунити , се вадят от фурната поръсват се с трохите и се връщат в печката за около 30 минути или докато трохите се зачервят. 
Вече изпечения крамбъл

Препоръвчам готовия крамбъл да се охлади добре, преди да се сервира . 
Най-добре върви с  ванилов сладолед ! 
Bon appétit :)

Вече гововия крамлъл, чакаш само ваниловия сладолед:)