понеделник, 21 април 2014 г.

Бишкотени курабийки

 Честито Възкресение Христово приятели ! Нека домът Ви бъде пълен с любов и благоденствие,а сърцето с обич и смирение!Нека бъдем по-добри, да се обичаме,да прощаваме  и да не преставаме да бъдем Човеци. 
Малко късно публикувам рецептата за тези вкусни бишкоти,но пък не е задължително да си ги  приготвяме само по Великден, винаги може да си ги направим и подсладим делника с тях . 


Необходими продукти :

6 яйца
0,550 гр. захар
300 мл. топена мас
4 п. амонячна сода
корите на 2 портокала или лимона
2-3 бр.ванилия
брашно колко поеме. 


Начин на приготвяне: 
Разбиваме много,много добре яйцата със захарта.Трябва да няма неразтворена захар или такава, останала на дъното на съда. Добавяме  разтопената мас и портокаловите корички. Аз слагам и 2-3 лъжици портокалов сок. Амонячната сода и ванилиите се смесват с част от брашното и се слагат в сместа. Добавя се още брашно, до получаване на средно меко тесто.
Оформят се по желание и се пекат в силно загрята фурна , до готовност .
 bon appétit


P.S количеството на захарта е 2 пъти повече от яйцата т.е слагаме яйцата в съд и добавяме два пъти толкова брашно.Може да е повече или по-малко от 0,550 , в зависимост от размера на яйцата.

Постен кекс

За всички, на които им се хапва нещо сладко по време на постите :)

Необходими продукти: 


1 бурканче домашно сладко или мармалад
1/2 ч.ч вода
1 к.ч. олио
1 бакпулвер
2,5-3 ч.ч. брашно
1 шепа стафиди
1 шепа орехи
Пудра захар за поръсване
Пожелание и какао

Начин на приготвяне: 
Продуктите се смесват по реда, в който са изброени. Получава се най-обикновено тесто за кекс, което се слага в намаслена форма и се пече за 35-40 минути на 200 градуса в незагрята фурна. 
Аз използвах домашно сладко от кайсии, което беше по-рядко и затова се наложи да добавя още 2-3 лъжички брашно. Какао не сложих, защото реших че няма да си подхожда със вкуса на кайсиите, но пък Вие може да опитате :) 
Получи се много приятен на вкус и аромат кекс, чудесен за следобедното кафе . 
Да ви е сладко и bon appétit