350-450 мл хладка вода
1 пакетче суха мая,
2 яйца,
1 лъжица захар,
1 лъжица сол,
2 лъжици оцет и малко олио.
Брашно колкото поеме.
От изброените продукти се омесва гладко тесто( маята се разтваря във водата , добавят се солта, захарта и оцета, след това 2-те яйца и накаря олиото) , дели се на 6 равни топчета, които се оставят да втасат на топло за 20-30 минути. След като втасат топчетата, всяко се потапя в съд, в който има разтопено масло,маргарин и олио - към 150-200 мл (може и повече, не го меря, слагам на око, ако свърши слагам още).Оставя се да поседи няколко минути в маслената баня и след това се разтяга до големината на тавата.Слага се сирене и малко масло и отгоре се покрива с второто топче, което е било потопено в мазнината.Двете топчета се навиват на руло, което се усуква.Същото се прави с останалите 4 топки, като накрая имаме 3 усукани плитки, които се слагат в намаслена тава и се навиват на охлюв.Оставят се за 10-20 минути да си починат и се пакет в силно загрята фурна за около 45 минути до час,като първо може да се сложи на вентилатор за 15 минути, след което се спира и се пече без него. След като се е пекло 15 минути , се полива с малко масло. Аз лично го поливам 2 пъти през 15 минути .
P.S. Съжалявам само,че нямам снимки на самия процес на правене, но следващия път като пратя обещавам, че ще снимам.:) Всеки път става различна на вид , но на вкус е невероятна.
Още малко ще излезе от тавата. |
Няма коментари:
Публикуване на коментар