Търсейки интересни рецепти с царевично брашно , попаднах на питките на Йоли : www.blogspot.com/2013/01/blog-post_18.html , реших да ги пробвам, като промених съставките на рецептата. Толкова ми харесаха, че нямах търпение да споделя рецептата с вас.
Ето и необходимите продукти за моите царевични питки - цветя със сусам .
1 пакетче суха мая - 8 гр
400 мл прясно мляко
1 ч.л сол
1 ч.л захар
1 ч.л оцет
100 мл +100 мл олио
300 гр сирене
150 гр масло
шарена сол , сусам и маково семе
1 жълък за намазване
150 -200 гр царевично брашно
бяло брашно ,колкото поеме , до получаването на средно меко тесто.
Начин на приготвяне :
- Разтваряме маята в прясното мляко, добавяме оцета и малко бяло брашно , разбъркваме добре и оставяме за 10 минути на топло. След това добавяме 100мл олио, солта, захарта и царевичното брашно.Разбъркваме добре сместа и започваме да прибавяме бялото брашно . Омесваме средно меко тесто и го оставяме за 30-40 минути на топло да почине и да удвои обема си .
- След като тестото е починало и удвоило обема си , го измесваме още един път , но с много малко бяло брашно и го разделяме на 12 топчета . Оставяме топчетата на страна и си приготвяме плънката за тях.
- Разтопяваме маслото + 100 мл олио , добавяме към тях шарената сол, може и други подправки на вкус - риган, чубрица, джоден и т.н .
- Разточваме топчето на кръг , намазваме го добре със приготвената смес от мазнина и подправки , поръсваме със сусам и сирене .
- Разрязваме на ленти кръга, без да ги режем отгоре, по начина , показан на снимката .
- Навиваме на руло и правим възелче или просто го навиваме на охлюв.
- По същия начин оформяме и останалите топчета
- Намазваме с разбит с малко вода жълтък и оставяме за 30 минути да втастат.
- Печем в предварително загрята фурна на 180 градуса за 40 минути .
- Ако се зачервят отгоре по време на печене, покрийте с алуминиево фолио и продължете изпичането .
- Остава само да си направите една голяма чаша айрян и да им се насладите !
Няма коментари:
Публикуване на коментар