понеделник, 16 април 2012 г.

Печено великденско агне в пещ

Необходими продукти:
1 цяло агне - 12-14 кг чисто тегло 
агнешките дреболийки 
1.5 кг ориз
пресен, зелен лук 
пресен и сух джодан 
сол, черен пипер , олио и масло.



Агнето чака да бъде напълнено 
 Преди да се напълни агнето се осолява отвътре добре.

Ето я и плънката за агнето 
Плънката е обикновена - задушаваме лука с малко олио, слагаме агнешките дреболийки да се запържат в мазнината и добавяме ориза , подправките са по желание - черен пипер , сол, може да се добавят гъби , стафиди , бекон .Преди да се махне от огъня се слага 1 бучка масло. Ориза  трябва да е почти суров, защото се готви в процеса на печене на агнето. Плънката трябва да е охладена, преди с нея да се напълни агнето. Направете я 1-2 часа по-рано.
Самото пълнене на агнето 

 След като сме го напълнини и зашили , отгоре се поръсва  със сол, намазва се с олио и се поръсва с червен пипер.
 След като е вече готово се поркира с було.
Пеща, в която ще се пече агнето 
 Преди да се сложи в пеща,в тавата  се добавя 3 литра вода.
Агнето се слага в пеща, след което тя се запечатва и се пече цяла нощ 


На слеващия ден ..... ето го и първото агне, което излиза от пеща 
Добавете надпис


Ето и вече изпеченото агне 

Остава само да бъде изядено :) 

Няма коментари:

Публикуване на коментар