петък, 10 февруари 2012 г.

Милинки


Добрите стари милинки . Кой не ги обича ! И кой не ги е ял топли, топли ,със студено айрянче или бозичка ! Абе просто класика в жанра :)
Рецептатае  проста и лесна, но крайния резултат е страхотен- хубави, меки и вкусни милинки.
Ето и рецептата
За тестото : 
1 пакетче суха мая се разтваря в около  500 мл хладка вода.Добяват се 2 лъжички сол, 1 щипка захар ,1 ч.л. оцет и 2 лъжица брашно.Всичко се разбърква добре и се оставя на топло да втаса за 15 минути. След това се добавя малко олио ( горе долу  3-4 с.л.) Добавя се пресято брашно, около 1 кг , но може и малко повече , да стане хубаво средно меко тесто. След като тестото е добре омесено се оставя да втаса.
Докато тестото втаста започва подготовката за правене на милинките .Тавата се намаслява с малко олио.В купичка се смесва олио, масло и маргарин ( може да се сложи и хубава свинска мас). Пропорцийте са на вкус или кой с каквото разполага- може и само с една от изброените мазнини. Аз работя обикновено с олио и малко маргарин. Та .. тестото вече е втасало , премесва се още един път добре и започваме да късаме или режем малки топчета (малко по - големи от орех) , които потапяме в купичката с мазнината. Поставяме в тавата и разтягаме( или както в нашия край се нарича - теним го)  малкото топче, за да се получи  малка кора , поставяме в нея малко натрушено сирене и загъваме.Нареждаме в тавата, в която работим.Това се правя за да може мазнината, в която топим топчетата да си остане в тавата и след това да се поеме от милинките в процеса на втасване. И тава се прави цялото тесто.  Е , все пак тавата се пълни и  вече няма място за работа в нея, но след всички направени малки милинки, вече ще сте специалисти и ще направите послените топчета в ръце :)))
Милинките се оставят да втасат още един път, за около половин час. Ако ви е останала мазнина, залейте с нея милинките, но преди да втасат.Това се прави за да може мазнината да е олоко тях и да се поемат и отсрани.Така стават сочни от всички страни.
Заливка 
Малко галета- 3-4 лъжици се сместват с масло , може и марганин, и след като почти са втасали милинките се заливат. Галетата предпазват милинките да станат с твърда горна кора и те стават меки , но същервеменно с хубава златиста коричка.
Пекат се в загрята на 200-250 градуса фурна около  1 час.
Да ви е сладко и bon appetit !
Пробвайте, няма да съжалявате ! Но запомнете - ядат се топли и свършват много бързо :)

Няма коментари:

Публикуване на коментар