вторник, 14 август 2012 г.

Гръцка баница или торта "Мързелив Наполеон"

След дългооо отсъствие се завръщам на линия и веднага давам рецептата за сладкиша, който правих най-много това лято :) - гръцка баница или като често го срещам в интернет пространството мързелив Наполео.Лесно сладкишче, бързо и вкусно. Ето и необходимите продукти: 
1 пакет точени кори
1.200 прясно мляко
4 яйца
5 лъжици брашно
2 ч.ч зарах, но може и малко повече
кората от 1 лимон и малко сок от него
нарязани на ситно орехи и шоколад
масло.
Корите се натрушват на малки парченца и се пекат с малко масло, като се разбъркват отвреме на време , за да може да се изпекат равномерно.
През това време правим крема - обикновения млечен крем.
Слагаме млякото на котлона  и към него добавяме разбитете яйца, захар и брашно. Изчакваме да заври и да се сгъсти, докато стане хубав гладък крем. След като се извади се слага 50-60 грама масло,като се разбърква добре за да се разтопи маслото и да се поеме от крема.След това  настърганата лимонова кора и малко сок от самия лимон.
Започва реденето на баницата-торта.
Има два начина
Първи начин : 
Покриваме дъното на дълбока купа с фолио и сламе малко от печените кори,нарязаните на ситно орехи и шоколад,  покриваме ги с крем, после пак кори, орехи и крем  и така докато свършат корите и крема. Оставяме в хладилника 1 нощ , за да поемат корите от крема. При поднасяне баницата се обръща в пододяща чиния . Може да се залее с разтопен шоколад. Аз лично съм пробвала и със сладко от череши, също става добра заливка.
Втори начин:
В дълбок съд объркваме заедно крема ,орехите и корите.Може и направо в тавичка. Тук не слагам шоколад, защото когато крема е горещ шоколада се разтапя и не може да се усети после. Разбъркваме хубаво, за да сме сигурни, че корите ще поемат от крема и заглаждаме отгоре добре.Ако сме го разбърквали в купа го прехвърляме в тавичка .Също оставяме да  престои няколко часа в хладилник. Отгоре се поръсва със смляни орехи.
Вече изпечените кори 

Започва реденето на тортата


Първия "блат" :)Заливаме корите с крема 
Втория пласт Отгоре заравняваме добре и завиваме пак с фолио
Наколко часа преди поднасяне покривам най.горната част със разтопен шоколад
Объръщаме тортата 

Заливаме цялата торта и отгоре със разтопен млечен шоколад
Вариант със сладко от вишни и череши и парченца шоколад 
Няма коментари:

Публикуване на коментар