понеделник, 7 май 2012 г.

Панакота с ром и черешово сладко

Необходими продукти: 
500 мл домашно много маслено прясно мляко
(може и 250 мл прясно мляко+250 мл сметана)
1 есенция ром
1 чашка кафява захар (може и бяла кристална или пудра захар)- аз сложих на око около 150-200 гр., но може и по-малко .
1 пакетче желатин  - 10 гр.
1 ванилия
черешово сладко (само такова имах под ръка, но Ви уверявам, че почти с всяко ще стане) :)

Начин на приготвяне:
 Загрямаве прясното мляко на котлона, слагаме захарта и ванилия и оставяма да заври, след което добавяме есенцията.Междувременно, докато чакаме млякото да заври, разтваряме желатина според указанията . Обикновено в малко вода и после на водна баня. След като млякото е завряло и сме сложила есенцията , вадим от котлона и слагаме разтворения желатин.Всичко се разбръква много добре и се оставя да изтине. Прецеждаме сместа, ако се опасявате да няма бучици от желатина, и слагаме в подходящи формички - например за крем карамел. Аз ги сложих в малки чашки за кафе.Оставяме минимум 5 часа в хладилник да се стегне .
След като панакотите са готови , преди да ги поднесем ги потапяме за секунда в гореща вода, за да излязат от формичките. Преди да се поднесат се заливат с черешовото сладко.


Панакотите са вече готови, само трябва да бъдат охладени.

След 5 - часов престой в хладилника. 

Вече готова панакота, залята с домашно черешово сладко.
Bon appétit ! :)

4 коментара:

  1. Гале, направо е неустоима и чакам с нетърпение събота, за да опитам какво ще се получи в мое изпълнение :)

    ОтговорИзтриване
  2. Ооо сигурна съм, че и твоя опит ще е супер успешен :)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Гале, както обещах направих панакота и идвам да се отчета :) Изключително лесно и бързо става, имах малко съмняния, дали ще се желира, защото дълго време ми се поклащаше в чашките, ноооо ... се получи! На вид и на вскус, беше супер и гостите много го харесаха :))) Благодаря за рецептата!

      Изтриване
    2. Браво Кейт, не съм се и съмнявала, че ще се справиш :) И аз имах съмнения относно желирането. Просто трябва търпение.Радвам се, че се е харесала рецептата, скоро ще пуска и малко по-различна, но първо трябва лично да я тествам :)

      Изтриване