вторник, 15 май 2012 г.

Млечна баница

Един от любимите ми десерти, които често правя и похапваме е млечната баница.Става бързо и лесно, а е толкова вкусна. Наскоро я приготвих и реших да споделя рецептата с вас. Тази,коята аз имам я знам от майка ми, от преди многооо години.

Необходими  продукти: 
1 пакет точени кори 
1- 1.200 прясно мляко 
4-5 яйца 
400-500 гр захар 
1 чаша орехи 
масло, 2-3 п.ванилия 

Начин на приготвяне: 

Започваме да редим корите в тава.Редим 1-2 реда кори и мажем с масло.Слагаме и орехи. И така докато свършат корите. Може също маслото да са сложи на 4-5 места между редовете кори. Слагаме да се пече - за 30-40 минути на 180 градуса. Най- добре е да се сложат на вентилатор, за да може корите да се изсушат добре. Докато се пече баницата приготвяме заливката. Разбъркваме много добре яйцата и захарта и добавяме прясното мляко и ванилията. След баницата е изпечена  се нарязва на малки квадратчета и се залива със млечно-яйчената смес. Топла баница със студен крем , или обратно. Кой както реши , правила съм го и по двата начина - няма разлика в крайния резултат. След като баницата е залята се връща в печката за още 10- 15 минути печене. Изпечената баница се оставя  няколко часа да почине. Аз обикновено я правя вечер , за да е готова за следващия ден. Може да се наложи да се нареже още един път, понякога се налага, но това зависи и от самите кори и как те са поели заливката. Ако тя е била малко повече , има и сосче , което е чудно. 



Заливката.
Изпечената баница, преди да бъде нарязана и залята.
Залятата баница , трябва само да поседи няколко часа, преди да се изяде.
Ето го и  първото парченце :) 

Няма коментари:

Публикуване на коментар