четвъртък, 23 август 2012 г.

Лимонов кекс

В рецептата по-долу няма нищо сложно или трудно, но това е най-хубавия и ароматен кекс, който приготвям.

Необходими продукти: 
4 яйца
1 и  1/2 ч.ч захар
100 гр масло
1 бакпулвер
2 ч.ч брашно, но може и малко повече
1 чашка стафиди.
1 с.л кисело мляко
кората и сока от 1голям лимон.

Начин на приготвяне:
Разбъркваме маслото, което трябва да е меко, със захарта. След това добавяме лимоновия сок и кората от лимон и добавяме яйцата. След като всичко се разбърка много добре добавяме и едната лъжица кисело мляко.Накрая сухите съставки - пресятотот брашно и бакпулвера. Тестото да стане малко по-гъсто от обикновеното кексвото тесто, за да не потънат стафидите.
Накрая се слагат и те. Аз обикновено 1 час преди да започна да правя кекса, слагам стафидите в уиски да се накиснат добре и да поемат от него.
След като е готов кекса се намазва обилно с масло. Отгоре се поръсва с пудра захар.
Един съвет - изчакайте кекса да се охлади преди да го нарежете и поднесега. Най-добре няколко часа , ако успеете толкова дълго да изчакате :)
(Лично вкъщи се реже още топъл и свършва преди да е изтинал)

Кекстето отдолу - добре се е изпекло
Намазано е вече с масло 
Готово за хапване .След минути вече го нямаше



1 коментар: