неделя, 30 юни 2013 г.

Пухкави рогчета

Ето ме отново на линия след дълго отсъствие. Поради технически причини нямах възможност да публикувам в блога, но сега вече всичо е ОК и бързам да споделя с вас тази рецепта - за рогчета със сиренце, сусам и маково семе.Кръстих ги пухкави, защото стават точно такива - пухкави, меки  и много вкусни. Също така се много подходящи за пътувания, защото са трайни и при правилно съхранение могат да търпят до 1 седмица  ( лично изпробвано от мен при последното ми пътуване  :) ) . Но стига приказки, ето и самата рецепта : 

1 кг -1,200 брашно
1 пакетче суха мая
250 гр хладка вода
1 с.л. сол
2 ципки  захар
малко оцет
3 яйца за тестото + 1 за плънката и намазване
150 мл олио
100 мл разпотено масло
150-200  мл мас
300 гр сирене
сусам и маково семе.

Начин на приготвяне :
Маята се разтваря във водата , слагат се  солта, захарта, 2-3 капки оцет и 2 лъжички брашно. Оставя се за 15-20 минути да шупне. След това към маята се прибавят разбитите 3 яйца , всичко се разбива много добре и тогава   се прибавя мазнината .  Аз първо слагам олиото  и разтопената мас .Добавям малко брашно и разбърквам и накрая добавям маслото и започвам тогава да го меся с ръце .  Искам да отбележа, че не е необходимо да се слагам и от трите вида мазнина, но маста е задъжителна, от нея стават пухкави и меки.Може маслото да се пропусне ,като се увеличи олиото и маста.След като се измеси средно меко тесто се оставя за 30 минути да си почине. ( брашното може да е и малко повече към 1,500 кг , колкото поема тестото ) 
През това време може да си приготвите плънката от сирене, сусам и 1 белтък, като жълтъка се оставя за намазване на рогчетата.Понякога в плънката слагам шарена сол.
След като тестото си е починало 30 минути се измесва още един път и се разточва на правоъгълник, който се разрязва на малки правоъгълничета . Плънката се слага на дългата страна и се завиват рогчетата. Намазват се с жълтъка, който е разбит с малко вода и се поръсват с маково семе.
Готовите рогчета се оставям да си починат 40 минути и тогава се пекат в загрята фурна на 220 градуса до готовност .




















Няма коментари:

Публикуване на коментар