събота, 21 декември 2013 г.

Лесна шоколадова торта с кафе

Необходими продукти: 

За шоколадовия блат:
2 яйца
1 ч.ч захар
2  ч. брашно 
1/2 ч.ч мляко ( кисело или прясно)
1 к.ч. олио или разтопено масло
1 бакпулвер
1 ваналия
3-4 с.л какао
За сиропиране:
2 к.ч. силно еспресо
5 с.л захар
1 к.ч. вода 
За крема :
400 мл течна сладкарска сметана
200 гр черен шоколад
 
Няма нищо трудно в направата на блата :) Започваме с разбиването на яйцата и захарта ( да бъдат много добре разбити) добавяме млякото и олиото. След това добавяме сухите съставки - брашното, задължително пресято , бакпулвера , ванилията и какаото. Печем блата в добре намаслена тава, за 30 минути или до готовност на 180- 200 градуса. Ако се пече в тава с размери 28см излизат 2 блата, ако размера е 25 см- 3 блата. 
След като блата е изпечен се реже на 3 , ако не успеете на три, може и на  2. 
Блатовете се сирипират  изстинали, с топъл сироп. 
За крема - разтопяваме черния шоколад на водна баня и го прибавяме към разбитата сметана. 
И накрая редим тортата - блат, крем, блат , крем . С останалия сметанов крем украсяваме . 
Да ви е сладко!

Няма коментари:

Публикуване на коментар