неделя, 30 юни 2013 г.

Теменужена торта " Дъга"

Много обичам теменужки! :) Напомят ми за детството :) И кой ли не ги обича, толкова нежни и приятни на вкус.
Та трябваше да направя торта за рождения  ден на една малка принцеса и просто не можех да реша каква да бъде вкуса на тортата. Исках да е хем нежна и лека, хем да бъде с дъх на детство :)
И така ми дойде идеята да смеля теменужки и да ги прибавя към крема. С разпотери във вода теменужки пък сиропирах блатовете.И се получи много, ама много добра торта :) Не че искам да се хваля, но я правя вече доста пъти и винаги се харесва и от малки и големи :) Ето и необходимите продукти:
За блата :
 6 яйца
1 и 1/2 чаша захар
1 и 1/2 чаша брашно
2 бр. бакпулвер
1 щипка сол
За крема 
3 пакетчета крема сирене
500 мл течна сметана
300 гр пудра захар
1 пакетче бонбони "Теменужки"
За сиропиране на блатовете
200 мл вода
100 гр захар и 1/2 пакетче теменужки
и 1-2 банана , които се слагат между блатовете.
Начин на приготвяне :
Разбиване яйцата със захарта до побеляване , добавяме предварително пресятите брашно, бакпулвер и сол. Разделяме сместа на три равни части, като всяка оцветяваме в различен цвят. Аз ги оцветих в зелено, кафяво и оранж . Изпичаме блатовете в загрята на 180 градуса фурна за 20-25 минути. Оставяме благовете да се охладят и през това време приготвяме крема.
Разбивам добре кремата сирене с пудрата захар и смлянети "Теменужки" в робот , или с миксер. Разбивам и течната сметана и постепенно я добавям към кремата сирене . След като се смесят добре , разделям и крема на три равни части. Оцветявам в различни цветове всяка част - червено, синьо и жълто.
След като и цветните кремчета са готови започвам да сглобявам тортата . Първо слагам кафявия блат , сиропирам го леко с четка , слагам синьото кремче, после зеления блат , сиропирам го и след него жълтия крем . След като сложа жълтия крем редя бананите и продължавам с оражневия блат и накрая завършвам с червения крем . Така, след като се разреже тортата се получава дъгата :)
P.S. Ако правя тортата за възрастни хора , вместо вода и теменужки , сиропирам с уиски .
Получава се много добре :)
Ето как изглежда крема. 

Добавете надпис


Тортата , преди да бъде украсена

Ето и една украсена торта, за една пораснала дама.  

Тората в разрез . 
Още една теменужена торта , но с друга украса. :)





2 коментара:

  1. Ехааааа, супер :) Обичам теменужки ... и уиски :))) Но тази последната торта с надписа и шарената украса ме спечели. бих си хапнала с удоволствие!

    ОтговорИзтриване
  2. Кейт, ще имаш удоволствието в най-скоро време да опиташ нещо подобно :) Обещавам !

    ОтговорИзтриване