неделя, 25 август 2013 г.

Кекс "Зебра"

Необходими продукти:

4 яйца
1 и 1/2 ч.чаша захар
2 ч.чаши брашно
16 с.л топла вода
1/3 ч.ч олио
1 бакпулвер
1 есенция ром
30 гр какао
40 -50 гр масло за намазване
шоколадова глазура
Начин на приготвяне: 
Разбиваме яйцата със захарта до побеляване с миксер  ( трябва да са разбити многооо добре) .
Добавяме топлата вода и разбиваме още 2-3 минути. Добавяме брашното и бакпулвера, които са предварително пресяти.Най-добре е сухите съставки да се добавят на 2 или 3 пъти. Накрая се добавя олиото и есенцията ром.
Готовата смес се разделя на две равни части и към едната се прибавя какаото.Какотова смес става малко по-гъста, но това не е проблем.
Започваме направата на "зебрата" като в добре намаслена тава ( не във форма за кекс !) изсипваме точно в средата  една  или 2 лъжици от какаовата смес.След това в центъра на какаовата смес се слага 1-2 лъжица от бялата смес. После пак в центъра на бялата се слага от какаовата и така докато свършат двете смеси. Ако искате да стане по-бързо и не ви се занимава , може да слагате по 3 или 4 лъжици от едната и след това толкова от другата смес. Шарките ще станат на по-голямо разстояние.
Кекса се пече в предварително загрята фурна на 180 г с вентилатор за 25-30 минути.
След като се извади от фурната и от тавата, се намазва обилно с масло. Накрая се залива с шоколадова глазура и се оставя да изстине.










Няма коментари:

Публикуване на коментар