неделя, 29 септември 2013 г.

Кифлички с локум

Необходими продукти:

0,500л. прясно мляко
2 яйца
1 пакетче суха мая
6-7с.л. захар
6-7 с.л. олио
1/2пакетче масло
ципка сол и няколко капки оцет
брашно колкото поеме
1 жълтък за намазване




Начин на приготвяне:
Към топлото прясно мляко добавяме захарта, солта и оцета , разбърква в добре и разтваряме вътре маята. Оставя се за 10 минути маята да шупне. След тава добавяме двете  яйца ,олиото  малко брашно и започваме да бъркаме. Аз оставих тази смес за още 10 минути, но ако не ви се чака , може направо да пристъпите към омесването на тестото.То трябва да е меко и еластично. След като го измерите добре се оставя за 45 минути, до час, да втаса.
След  като тестото е втасало, се измесва  още един път  и се започва направата на кифличките.
Може да се разточи на кръг, който се разрязва на 8 или на правоъгълник и после на малки триъгълничета. Слага се локум , малко масло и захар,  навиват се кифличките и се оставят да втасало за около 30 минути.Преди да се сложат да се пекат се намазват с разбит жълтък и се поръсват със захар на кристали.
 Пълнежа е по желание-може да е мармалад или шоколад ,може и без пълнеж.
P.S. Аз направих последните без пълнеж, но с много масло. Разточих 3 кори, сложих върху всяка студено масло и ги събрах една върху друга. После ги загънах на 2 и разточих. После още на две и пак ги разточих , докато стане една тънка голяма кора. След като ги нарязах , вътре пак сложих по малко масло и ги оставих да втасат. Станаха много хубави и на мен те са ми фаворит :)




Няма коментари:

Публикуване на коментар