събота, 17 март 2012 г.

Лимонова шахматна торта


Има много варианти на тази класическа торта.В семейната тетрадка имаме няколко, реших да направя една, но в процеса на приготвене, доста я промених и стана коренно различна от класическия вкус. Обичам лимоните , имах един в хладилника , реших да го пласирам и така се получи тази  лимонова шахматна торта. Много лека, вкусна  и страшно свежа. Ето я и моята рецепта :

 За светлия блат : 3 яйца, 1 чаша захар, 1 чаша брашно, малко олио - слагам на око, 1/2 пакетче бакпулвер и кората на един лимон, настъргана на едро ренде 
За тъмния блат : 5 яйца, 1 и 1/2 чаша захар, другата 1/2 от бакпулвера и малко сода бикарбонат, олио - малко повече от колкото сте стложили на първия блат, сока на 1 лимон, половин пакетче какао , 2 с.л. кисело мляко, 4-5 с.л. топла вода и 2 и  1/2 чаши брашно - за да се получи кексово тесто.
Тъмния блат става двоен на светлия, разразва се на половина , като от едната част се режат квадратчетата за отгоре.
За сиропа:  700-800 мл вода, в която ври използвания за блатовете лимон, захар , на вкус, за да стане сладък сироп. За сиропа нямам точна мярка, зависи от сладостта на блатовете и крема. Пробвам го и ако трябва добавям още захар  :) 
За карамела:  1/2 чаша захар се разтопява на котлона, за да стане карамел, оставя се да изтине и се начуква на малки парченца. Обръкваме с тях и орехите. 
Крема за тортата е пожелание ! Може и пакетче пудинг, или класически ванилов или шоколадов крем. Аз ползвам 2 вида крем - шоколадов и ванилов.
Квадратчета за украса: След като сме ги изрязали , ги потапяме в сос от 2 марципана, които са разтопени в микровълнова фурна с малко масло и 5-6 лъжици прясно сварено мляко.Става нещо като течен шоколад. Понякога използвам и байкалчета, от тези правоъгълните,дето са със станиол,но не чайки :)

Всичко вече е готово и пристъпваме към сглобяване на тортата .

Избираме 2 чинии с различен диаметър . Слагаме първо голямата чиния/ но нейният диаметър трябва да е по-малък от този на тавата за печене/ върху блата и изрязнаме по нея, после слагаме малката и пак изрязваме- трябва да се получат три кръга с различен диаметър.Правим същото и с другия блат.След като сме нарязали блатовете се  редят - външен кръг от светлия блат, вътрешен от тъмния и в средата пак светъл кръг. Другият блат - обратно на първия .Имаме вече два блата и един само тъмен , от който изрязнаме квадратчета за украсата отгоре. Остатъците се нарязват на ситно или се натрушава, защото ще ги сложим към тортата, няма нищо да изхвъряме ! 

Благовете вече са готови и започваме реденето на блат и крем . 
Слагаме първия блат, който започва с тъмен кръг,  в тавичка, най-добре с падащи стени.Върху тъмната част от блага слагаме ситно нарязаните остатъци от тъмния блат. Сиропираме добре блата.Жълтото кръгче, което остава в средата, остава като дупка / нали върху черните части сме сложили нарязаните остатъци от черния блат/ Върху жълтото кръгче слагаме карамела и орехите - и вече всичко е равно. Заливаме с шоколадов крем, след това слагаме другия блат , сиропираме добре и него и отгоре белия крем. Отгоре редим квадратчетата и оставяме да се охлади.



                            Тортата е много свежа и лека- пробвайте,ще ви хареса . 


Няма коментари:

Публикуване на коментар