петък, 23 март 2012 г.

Харманлийска баница

  Баницата, която пожъна успех не само вкъщи, не само в България, но и в  Ню Йорк :)) Станах световно известна с нея, а се чудя, защо още не съм дала рецептата. :)))) Правя я много често, една от любимите ,не само на мен :) По желание на Силвето(Силвана Георгиева), публикувам тази рецепта. Нейното семейство страшно харесало тази българска вкусотия и тя често я прави за тях.Надявам се да хареса и на вас.

Необходими продукти 
350-450 мл хладка вода
1 пакетче суха мая, 
2 яйца, 
1 лъжица захар,
1 лъжица сол,
2 лъжици оцет и малко олио.
Брашно колкото поеме.

От изброените продукти се омесва гладко тесто( маята се разтваря във водата , добавят се солта, захарта и оцета, след това 2-те яйца и накаря олиото)  , дели се на 6 равни топчета, които се оставят да втасат на топло за 20-30 минути. След като втасат топчетата, всяко се потапя в съд, в който има разтопено масло,маргарин и олио - към 150-200 мл  (може и повече, не го меря, слагам на око, ако свърши слагам още).Оставя се да поседи няколко минути в маслената баня и след това се разтяга до големината на тавата.Слага се сирене и малко масло и отгоре се покрива с второто топче, което е било потопено в мазнината.Двете топчета се навиват на руло, което се усуква.Същото се прави с останалите 4 топки, като накрая имаме 3 усукани плитки, които се слагат в намаслена тава и се навиват на охлюв.Оставят се за 10-20 минути да си починат и се пакет в силно загрята фурна за около 45 минути до час,като първо може да се сложи на вентилатор за 15 минути, след което се спира и се пече без него. След като се е пекло 15 минути , се полива с малко масло. Аз лично го поливам 2 пъти през 15 минути . 
P.S. Съжалявам само,че нямам снимки на самия процес на правене, но следващия път като пратя обещавам, че ще снимам.:) Всеки път става различна на вид , но на вкус е невероятна. 


Още малко ще излезе от тавата.


  

Няма коментари:

Публикуване на коментар